Er zijn nog geen producten in uw winkelwagen geplaatst.
'Koffie is niets meer dan een sijpelend verlangen naar een zachte dag.' - E. Lanckman
Brengt het aroma van een geurig kopje koffie u ook meteen in de juiste stemming? Dan nemen we u graag mee naar onze ambachtelijke koffiebranderij, die Jozef Hoorens stichtte in 1928 te Sint-Maria-Oudenhove. Het is nog steeds een artisanaal familiebedrijf waar we het ambacht hoog in het vaandel dragen.
Er is in hoofdzaak een onderscheid te maken tussen twee grote families. Enerzijds de Arabica, anderzijds de Robusta. De laatste familie kan eerder omschreven worden als een wilde koffiestruik, terwijl de eerste ‘veredelde’ koffie is, en dus geplant wordt op bergflanken in subtropische klimaten rond de evenaar.
Bij ons houdt men vooral van de Arabica koffie omdat deze fijn en mild van smaak is. Hoe zuidelijker men komt, hoe meer Robusta dat er geschonken wordt; deze smaakt harder en meestal bitterder en bevat aanzienlijk meer cafeïne dan de Arabica.
Een ambachtelijke koffie wordt weliswaar langzaam gebrand.
Wij nemen waarlijk de tijd, ongeveer 20 min. om een trommel koffie te branden van 50kg. Eens de koffiebonen er uit komen, hebben we echter maar 41 kg meer over.
Door het langzame branden hebben we dus 17% verlies. Maar onze boontjes zijn dan wel tot in de kern geroosterd, en hebben een mooi monnikenbruin jasje gekregen. Dat maakt onze koffie zo licht verteerbaar!
Beide koffies lenen zich zowel voor filterkoffie als voor espresso.
En doordat ze niet vettig zijn (omwille van de langzame branding) zijn deze veel meer geschikt voor espressomachines dan de industriële koffie.
Smakelijk!