Honduras biologische koffie
Smaak: Arabica koffie met een volle en fruitige smaak van citrusvruchten, perzik en rode bessen.
(h)eerlijke biologische Honduras koffie
Deze Honduras Marcala koffie staat garant voor een duurzame biologische koffie verkregen uit eerlijke handel.
Het is een project opgericht door de Vlaamse Machteld Dhondt, die 14 jaar in Honduras heeft gewoond en gewerkt in de ontwikkelingssamenwerking. Ze is vooral actief geweest in de ecologische productie van diverse teelten en het ondersteunen van boerenfamilies die willen overschakelen naar biologische landbouw.
De boeren die overschakelen naar de biologische landbouw, krijgen extra ondersteuning.
De coöperatieve ziet erop toe dat de boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun producten.
Met die meerprijs die de koffieboeren krijgen voor hun biologische koffie, geven ze scholing aan hun kinderen maar investeren ze ook opnieuw in de natuur. Hierdoor blijft de kwaliteit van deze Honduras koffie gewaarborgd.
Koffieland Honduras
Honduras is één van de armste landen van Midden-Amerika.
Maar beschikt over een adembenemende natuur en over arabica koffie van uitstekende kwaliteit.
Honduras staat dan ook op de zevende plaats in de top 10 van de grootste koffieproducerende landen en zelfs op nummer 4 als we het enkel over de Arabica bonen hebben.
Honduras Marcala koffie
Marcala ligt in het departement La Paz en grenst aan El Salvador.
Het ligt in een bergstreek, 1.350 – 1.850 meter boven de zeespiegel.
Marcala koffie staat bekend als één van de beste koffie uit Honduras. De bodem heeft een optimale PH waarde en ook het klimaat is bijzonder geschikt om koffiebessen te laten groeien.
Het is een kwaliteitsvolle koffie die ter plaatse aan strikte controles wordt onderworpen.
Verschillende koffies uit deze regio hebben prijzen gewonnen op de “Cup of Excellence”.
De koffiebonen die wij branden groeien op vulkanische grond op een hoogte van 1550 meter tot 1850 meter. Het is een gewassen koffie.
De koffiebessen worden met zorg geplukt. Enkel de rijpe koffiebessen met een dieprode kleur worden gebruikt voor onze koffie.
Na het wassen, worden ze met zorg gedroogd in droogtunnels waardoor ze gelijkmatiger drogen en beschermd worden tegen stof, vuil en eventuele regen.
Coöperatieve uit Marcala
De producent is de coöperatieve COMBRIFOL (https://www.combrifol.com/) die haar zetel heeft in Marcala zelf. De coöperatieve heeft 130 actieve leden waarvan er 43 koffieproducenten zijn en 29 producenten geselecteerd zijn om hoge kwaliteitskoffie af te leveren die gecontroleerd en gecertifieerd is.
Marcala koffie is ook een koffie met een beschermde oorsprongsbenaming. Er is dus een overeenkomst tussen COMBRIFOL en CAFE RICO en DO MARCALA waarin gecertifiëerd staat dat de koffie die wij verkopen wel degelijk een Marcala-koffie is.
De boeren van de coöperatieve telen hun koffie op biologische wijze.
Hun doel is om een koffie van zeer hoge kwaliteit te telen, maar niet ten koste van onze planeet of van hun gezondheid.